Una de les zones més riques del nostre ecosistema costaner es troben els Ullastres, tot just davant de la costa de Llafranc.
A menys de dues milles del port, al sud del Cap de Sant Sebastià, mar endins, tres formacions rocoses completament submergides amaguen un tresor submarí de biodiversitat i gran bellesa.
Connecten amb els propers canons de Tamariu, un altre lloc d’especial rellevància pel que fa a la vida marina, un l’espectacle de la natura en tota la seva intensitat.
La vida és rica en aquest indret.
En els Ullastres hi trobem coralls comgor, esponges, gran diversitat d’algues, escórpores, pops, sèpies, sargs, peixos de roca de tota mena i un llarg etcètera d’espècies autòctones i protegides.
En aquest jardí de corall la diversitat és impressionant.
Però són les imponents gorgònies vermelles (Paramuricea clavata) les que fan d’aquest indret un lloc especial, atès que es troben en un lloc on els corrents marines aporten la temperatura i els nutrients necessaris per al seu òptim desenvolupament.
El passat diumenge al matí, els submarinistes que exploraven l’Ullastre 3 (la formació rocosa més allunyada de la costa) van trobar-se amb una sorpresa inesperada, una imatge colpidora.
Una xarxa de pesca calada al llarg de tota la paret nord.
Inevitablement, moltes de les gorgònies que cobria aquest estri ja hi estaven enganxades o enredades en la xarxa. Era fàcil de veure el mal que podia fer en el moment de ser recuperada.
La biodiversitat del nostre fons marí s’està veient afectada de moltes maneres.
El canvi climàtic està causant un ràpid escalfament del mar Mediterrani.
Aquest té unes taxes d’escalfament per sobre de la mitjana de la resta d’oceans, provocant que els ecosistemes marins i, en el cas dels corals i gorgònies, una greu afectació en el seu estat de conservació i viabilitat.
Els estudis realitzats per Observadors del Mar constata una creixent mortalitat massiva a més de canvis en els períodes reproductius i en l’expansió d’espècies.
A banda dels desequilibris ambientals provocats pel canvi climàtic o la contaminació, s’han d’afegir els que provoca l’activitat per l’activitat humana com la pesca, o les aletes dels submarinistes menys experts.
Tot plegat el problema es veu notablement agreujat.
La solució està en la col·laboració de tots els actors
La solució està en la col·laboració de tots els actors, perquè si no hi és tothom implicat, serà molt complicat portar a terme mesures de protecció i restauració del fons marí que siguin realment eficaces.
És a dir, tothom que interactua en la zona ha de posar de la seva part.
Ullastres ha de ser conservat i protegit
Un indret amb una biodiversitat tan rica com els Ullastres ha de ser conservat i protegit i revisar totes aquelles activitats que es realitzen en la zona i posen en perill la subsistència de les colònies de gorgònies vermelles i altres espècies submarines animals i vegetals.
Hem d’evitar actuacions que comprometin la integritat d’aquest ecosistema i que caldrà avaluar curosament.
El missatge és clar, cal insistir-hi.
S’ha d’arribar a un compromís de totes les parts que preservi la riquesa de les Ullastres.