Salvem la Posidònia - Illes Formigues

Salvem la posidònia, una campanya imprescindible

 

Des de l’Associació Amics de les Illes Formigues, i amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palamós i la Generalitat de Catalunya, hem iniciat la campanya ‘Salvem la posidònia’, una acció per a conscienciar a la població de la necessitat de protegir i cuidar el nostre fins marí.
La posidònia, el tresor natural que tenim la sort de tenir a les nostres aigües, està greument amenaçada i en perilla la seva supervivència. Seria realment catastròfic que aquesta planta tan important per a l’ecosistema marí seguís mantenint el ritme de desaparició actual i hi hem de fer alguna cosa perquè no ens queda gaire temps.

La posidònia oceànica és una de les espècies més antigues i longeves que existeixen.
Se n’han trobat clons de més de 100.000 anys d’edat!

No és estrany que molts la confonguin amb una alga, però el cas és que és una planta submarina endèmica del mar Mediterrani que es podria dir que té una funció comparable al corall del Carib: serveix de recer a diferents espècies marines i proporciona el material amb el que després es forma la sorra de la platja.

La posidònia, a més, és un aliat valuosíssim per a la lluita contra l’escalfament global ja que podríem afirmar que ve a ser el pulmó del Mediterrani: el mar aporta entre el 50 i el 70% de l’oxigen de l’atmosfera i els prats de posidònia recullen grans quantitats de CO2.

Els principals beneficis de la posidònia

Són molts els beneficis que aporta aquesta planta de dimensions impressionants (es calcula que mesura més de vuit quilòmetres de llarg). Com ja hem dit, és l’habitat de multitud d’espècies marines i fixa CO2 al mateix temps que allibera oxigen. Però és que a més, ajuda a mantenir la transparència de l’aigua, tempera les ones i redueix la pèrdua de sorra, i produeix sorra per les platges.

El 1992 la Unió Europea va declara la posidònia es hàbitat d’interès prioritari. L’assignatura pendent, ara, és fer afectiva aquesta protecció.

El causant principal de la seva progressiva desaparició és el fondeig de les embarcacions d’esbarjo. L’excés de turisme i l’augment d’aquest tipus d’embarcacions, sumat a una falta de coneixement i de consciència ecològica, ha fet que la posidònia de les nostres aigües patís l’efecte de tantes àncores que esquilen els seus prats i malmeten aquest ecosistema tan fràgil com preuat.

Davant d’aquesta situació cal actuar.

I el primer que cal fer és explicar als visitants la importància de la preservació de la posidònia i que aquest és un repte que ens interpel·la a tots i totes: un fondeig responsable és vital per a la seva supervivència. Cal divulgar que la posidònia és molt més que aquestes cintes que s’enreden als nostres peus quan volem banyar-nos o que creen petites muralles d’olors no gaire agradables.

Els díptics editats en el marc de la campanya ‘Salvem la posidònia’ contenen uns mapes orientatius de la posició de la posidònia a les aigües properes algunes de les cales i platges que reben més afluència d’embarcacions (com ara de la zona que va de la Cala Senià a la Cala Estreta; de la zona de davant de la Platja de Castell i La foradada; de la Badia de Palamós i Sant Antoni de Calonge, i de les Illes Formigues).

Hi ha també algunes aplicacions que ens poden ajudar. Una opció és descarregar-se l’APP CarryMap i després baixar-se la capa FanCat per tenir una referència d’on son les praderies de posidònia del litoral català.

El més important, no obstant, és que abans de fondejar es miri bé on es llença l’àncora. Si hi ha un prat de posidònia a sota, no fondegis. Ens hi juguem massa.

CLICA AQUÍ PER DECARREGAR EL DÍPTIC

Envia la teva opinió