ArticlesNoticiesNoticies i Articles

Catalunya prohibirà extreure corall vermell durant 10 anys a partir del 2018

Catalunya prohibirà extreure corall vermell durant 10 anys a partir del 2018

El 90% de les poblacions en aigües catalanes evidencien un estat de conservació crític.

El País-EFE

 

El Govern català reduirà un 50%, de 10 a 5, les llicències per extreure corall aquest any al litoral de Catalunya i establirà una moratòria total de 10 anys en l’extracció de corall a partir del 2018 per evitar que es perdin les últimes colònies de corall vermell, que estan en situació crítica.

Segons ha informat fonts del Departament d’Agricultura, el Govern publicarà una Ordre els pròxims dies que establirà la prohibició d’extreure corall durant 10 anys renovables a partir de l’any vinent.

La moratòria anirà acompanyada d’un seguiment científic de les poblacions de corall que determinarà les accions a emprendre a partir del 2028.

La direcció general de Pesca i Assumptes Marítims del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha adoptat aquestes mesures després d’encarregar a un grup de 14 científics adscrits a centres d’investigació de Catalunya, França i EE.UU. un informe sobre la situació de les últimes poblacions catalanes de corall vermell, amb recomanacions sobre gestió.

 

Catalunya prohibirà extreure corall vermell durant 10 anys a partir del 2018

 

Els científics van concloure que el 90% de les poblacions de corall en aigües catalanes evidencien un estat de conservació crític i, mitjançant eines de modelització demogràfiques van determinar que la recuperació del corall només és possible en absència d’activitats extractives.

A més, també van advertir que es requereixen més de 30 anys per a assolir un bon nivell de conservació, per això van recomanar que la moratòria fos almenys de 20 anys renovables.

El passat 31 de gener, el Parlament va adoptar, amb la unanimitat de tots els grups, la Resolució 418/XI sobre la parada biològica del corall en la qual instava el Govern a aplicar les recomanacions de l’estudi científic.

Segons han informat fonts del departament d’Agricultura, la moratòria catalana d’extracció de corall és pionera a l’àrea de distribució de l’espècie.

La consellera Meritxell Serret va comunicar personalment al secretari general de la Comissió General de Pesca del Mediterrani (CGPM), Abdellah Srour, amb motiu de la visita que aquest li va fer a la seu del departament català el passat 2 de febrer, que Catalunya aplicaria aquesta moratòria.

Segons la Generalitat, el Ministeri d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Ambient s’ha compromès a aplicar les mateixes mesures de protecció establertes per Catalunya a les aigües exteriors, sota competència de l’Estat.

Els serveis territorials del departament d’Agricultura a Girona han comunicat avui aquestes mesures restrictives a les confraries de Pescadors implicades i als corallers que han sol·licitat llicència per a la campanya 2017 i els han lliurat l’informe sobre l’estat de les poblacions de corall vermell (Coralllium rubrum) a les aigües de Catalunya.

A Catalunya l’espècie es distribueix sobretot a la costa de Girona, del cap de Begur al cap de Creus, on es concentra l’activitat extractiva.

L’explotació del corall està regulada per un decret en un règim d’autoritzacions individuals de durada anual, deu en total, amb una campanya d’extracció efectiva de 6 mesos, i mesures tècniques de conservació.

El Coralllium rubrum és una espècie de corall que es distribueix pel Mediterrani i aigües atlàntiques adjacents, que ha estat sotmesa des de temps antics a una activitat extractiva per al seu ús en joieria.

Es tracta d’una espècie de creixement extremadament lent, molt sensible a la sobreexplotació, i les seves colònies donen refugi a moltes espècies de peixos i invertebrats.

El 2015, el corall vermell va ser elevat a la categoria “en perill d’extinció” a la llista vermella elaborada per la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN).

Envia la teva opinió