Peix Globus - Amics de les Illes Formigues

Alerten de la presència de peix globus a les costes de Palamós

Els japonesos se’ls menjaven, però era una temeritat. N’hi deien fugu i, encara que el seu consum ha estat prohibit durant llargs períodes de temps, mai ha acabat de desaparèixer del tot de la cuina japonesa. Diuen que pel seu sabor indescriptible, qui sap si també per la part morbosa de l’experiència de menjar el que no saps si serà el teu últim àpat.

Però no cal anar tan lluny, ara, per veure’n. Els efectes del canvi climàtic ho trasbalsen tot i els mars, els oceans, i les espècies que hi habiten no en queden exemptes. S’ha alertat de la presència de peixos globus a les costes de Palamós, un fet que resulta perillós bàsicament per dues qüestions: primer, perquè si algun pescador aficionat el consumeix, corre perill de mort. I després, perquè es tracta d’una espècie extremadament invasora que pot causar estralls al Mediterrani.

L’amenaça d’un peix que s’infla quan se sent amenaçat

El peix globus pertany a la família Tetraodontidae, una espècie pelàgica que es troba entre aigües i viu normalment entre els 10 metres i els 100 metres de profunditat. És d’un color blau-gris, amb el dors marronós o verdós, i la part ventral blanca. No té escates visibles i té el ventre recobert de nombroses petites espines i, quan se sent amenaçat, el pot inflar de tal manera que la seva aparença és semblant a un globus, però amb punxes. D’aquí el seu nom col·loquial.

Es creu que aquesta espècie podria haver entrat al Mediterrani pel canal de Suez i el perill és que s’està propagant i es tem per les poblacions autòctones d’altres espècies, així com per la pesca.

El peix globus és verinós, molt verinós. De fet, es considera el segon vertebrat més verinós del món i ingerint-ne un tros ben petit ja ens posarien entre la vida i la mort. Acumula les toxines mortals, que es coneixen amb el nom de Tetrodooxina, sobretot al fetge, als ovaris i a la pell. La tetrodotoxina és un neurotòxic que causa paràlisi muscular, encara que no afecta el sistema neuronal. És a dir, que no ataca al cervell però si consumeixes verí suficient, la mort es produeix per asfíxia, ja que els teus músculs (sobretot el diafragma) deixen de funcionar.

Indicadors del canvi climàtic

La presència de peixos globus al Mediterrani és una altre indicador del canvi climàtic. Aquest, sumat a l’augment de la temperatura de l’aigua i a la seva acidificació per culpa de l’augment del CO2 que hi ha a l’atmosfera, fan ja inevitable parlar d’efectes devastadors per les nostres aigües.

S’ha demostrat que un augment de la temperatura podria reduir la mida dels peixos un 30%. El motiu és que els peixos són animals de sang freda i, si l’aigua és més calenta, el seu metabolisme augmenta, fet que exigeix més oxigen per funcionar. Ara bé, les seves brànquies, que s’encarreguen d’absorbir l’oxigen, no creixen tan de pressa i, en conseqüència, hi ha un encongiment de la mida del peix.

I si, a sobre, comencen a arribar espècies invasores com la del peix globus, a la disminució de la mida dels peixos s’hi suma el progressiu descens d’algunes de les espècies que tradicionalment es pequen a les nostres costes.

Què fer si veiem un peix globus

A Espanya i de fet a tot Europa està completament prohibit la comercialització i el consum d’aquest tipus de peix, a través del Reglament (CE) Nº 853/2004 del Parlament Europeu.

Fins el dia d’avui, al Mediterrani s’ha detectat la presència de tres espècies de peix globus diferents: la Sphoeroides pachygaster, la Lagocephalus lagochepalus i la Lagocephalus sceleratus. Totes són tòxiques amb major o menor grau i, per tant, no aptes per al consum sota cap concepte.

El que es proposen des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya és, per una banda retirar-lo de la xarxa de la comercialització per la perillositat que comporta el seu consum; i per altra banda, poder documentar els moviments d’aquesta espècie a les nostres aigües per tal d’intentar evitar-ne la propagació.

Per això, el Govern de Catalunya demana la col·laboració de pescadors i ciutadania. Si veiem un peix globus cal fer el següent:

  • Primer, separar-lo de les altres captures.
  • Després, fer una foto del peix.
  •  A continuació guardar el peix en fresc o congelat, a casa o a la confraria
  • I finalment, i sobretot, informar a les autoritats pertinents:

Direcció General de Pesca i Afers Marítims: avisosrecursosmarins@gencat.cat

Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries: 977 74 54 27

Envia la teva opinió