ActualitatArticles

Peix de Custòdia: Foment del consum de peix responsable i de proximitat

per 5 agost, 2016 desembre 18th, 2016 No hi ha comentaris encara
Peix de Custòdia: Foment del consum de peix responsable i de proximitat

SUBMON inicia el projecte “Foment del consum de peix responsable i de proximitat, #PeixDeCustòdia”, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

El 95% de les poblacions de peixos comercials del Mediterrani es troben sobreexplotades i la pressió pesquera es concentra en només una petita proporció de totes les especies de peixos que podem trobar en els nostres mars. De fet, de les més de 500 espècies comestibles no en trobem més d’un centenar a les llotges i, d’aquestes, l’usuari final no en coneix més de 10, com a norma general.

D’altra banda moltes de les tècniques pesqueres que es fan servir son poc selectives i interaccionen amb altres especies de forma directa (captura incidental i/o destrucció de l’hàbitat) o indirecta (competència pel recurs, degradació hàbitat, contaminació medi).

Amb la intenció de conscienciar i sensibilitzar a la població sobre el consum responsable de peix i promocionar un producte que compleix els criteris de responsabilitat iniciem, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona un projecte per involucrar peixateries i restaurants de la ciutat comtal en promocionar un peix de proximitat pescat amb arts de pesca selectius i de baix impacte en el medi, uns arts compatibles  amb la viabilitat d’altres espècies marines i que compleixen  amb la legislació vigent

Amb aquest projecte SUBMON  vol donar continuïtat a la promoció de l’etiqueta #PeixDeCustòdia, una  iniciativa que s’integra dins el projecte de custòdia marina dels Canyons del Maresme, que SUBMON va emprendre el 2009. Les tasques que l’entitat realitza des d’aleshores van encaminades a generar consciència i establir acords voluntaris entre els diferents sectors usuaris de l’àrea, amb l’objectiu de conservar els valors ecològics més importants , com els cetacis (dofins i balenes) i les praderies de posidònia, hàbitats i espècies protegits.

barca pesca delfin

L’any 2013 es va voler fer un pas més en la col·laboració dels diferents usuaris de l’espai de custòdia, i es va voler comptar amb un dels sectors més importants: els pescadors. L’estrategia seguida va ser la de promocionar la comercialització del peix de l’espai de custòdia alhora que es potenciava un dels oficis tradicionals de l’éspai, la pesca. Per tal de dur a terme aquesta iniciativa, es va contactar amb pescadors d’Arenys de Mar que, organitzats com a distribuïdors, van començar a subministrar el peix a un grup de famílies seguint  criteris de sostenibilitat.

D’aquesta manera  va néixer el #PeixDeCustòdia, un  concepte que identifica el peix capturat de forma artesanal, amb arts selectives i compatibles amb la viabilitat d’altres espècies, amb baix impacte sobre el medi i pescat a les nostres costes. Alhora, incentiva el consum d’espècies poc conegudes (però d’elevat valor gastronòmic), per disminuir la pressió sobre aquelles espècies més comercials i que actualment es troben sobreexplotades.

Peix custodia

Durant l’any 2015, amb la col·laboració d’Accionatura i el suport del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, es va consolidar i promocionar l’etiqueta #PeixDeCustòdia, per tal de facilitar als ciutadans el consum de peix responsable. Com a resultat, es pot trobar aquest producte a diferents peixateries i restaurants del Barcelonès i el Maresme, i es van organitzar una sèrie d’activitats i eines per a donar a conèixer aquesta identificació i facilitar-ne el consum, com el receptari online de #PeixDeCustòdia.

Envia la teva opinió